YARA DONDURMA ( KRİYOTERAPİ )
DONDURMA TEDAVİSİ
İçindekiler
ToggleKriyoterapi ya da yaygın bilinen adı ile dondurma tedavisi, anormal dokuları dondurarak tahrip etmek esasına dayanan bir tedavi şeklidir. Kolay uygulanan, hospitalizasyon gerektirmeyen, iyi kozmetik sonuçları olan, her yaş grubunda uygulanabilen bir tedavi metodudur. Kriyoterapi, dokulardan ısının taşınmasının kullanıldığı bir tekniktir. Isı transferi dokunun yapısına, su içeriğine, damarlanmasına ve soğutucu ajanın niteliğine bağlı değişir. Likit nitrojen en sık kullanılan kriyojendir. Rahim ağzına, siğillere (kondilom) , molluskum kontagiozum gibi lezyonlara ve diğer bazı hastalıklarda çeşitli uygulama alanları vardır. Dondurma genelde 3-4 dakika kadar sürer. Ancak işlem 1-2 sefer tekrarlanacağı için yaklaşık 15 dakika kadar alır.
Kriyoterapi genellikle rahim ağzındaki hücresel değişikliklerin ve halk arasında yara adı verilen erozyonların tedavisinde kullanılır. Kriyoterapi öncesi PAP smear testi yapılmış olması gereklidir.
İşlem hasta muayene pozisyonunda jinekolojik muayene masasına yatar haldeyken yapılır. Normal muayenede olduğu gibi vajinada spekulum yerleştirilerek serviks görünür hale getirildikten sonra işlem yapılır.
Rahim ağzında ağrı sinirleri bulunmaz ve bu bölge ağrıya duyarsızdır. Bu nedenle acı olmaz ancak rahimde adet sancısını andıran kramp tarzında kasılmalar olabilir. Bu his 1-2 dakika gibi çok kısa bir sürede kaybolur. İşlem öncesinde ya da hemen sonrasında basit ağrı kesicilerin kullanılması yararlı olabilir. Çok nadiren de vajina içinde garip bir his yaşanabilir. Soğukluk olarak tanımlanabilecek olan bu etki önemsizdir ve hemen kaybolur.