Skip links

Botokslamalı mı, botokslamamalı mı?

Merkezimizde uzman hekim tarafından başarıyla uygulanmakta olan Botoks hakkında doğru bilinen yanlışlar ve bilinmesi gerekenleri sizler için derledik:

Botox, Botulinum toxin kelimesinden kısaltılmış, özünü bir bakterinin oluşturduğu proteindir. Botulinum toksini, Clostridium botulinum ve diğer iki Clostridia türü tarafından üretilen birbiri ile benzer özellikler taşıyan yedi nörotoksinin ortak adıdır. Bilinen en güçlü nörotoksin botulinumdur.

Kırışıklık tedavisinde en çok tercih edilen yöntem olan botox , estetik amacıyla da son yıllarda yaygın olarak yapılmasına karşın yanlış bilinen birçok noktaya da sahiptir. Botox, özellikle yüzün üst kısmındaki kırışıklıkların yani, iki kaş arasındaki kırışıklıkların, alındaki yatay çizgilerin ve göz kenarındaki kırışıklıkların (kazayağı kırışıklıkları) yok edilmesinde etkilidir. Bu uygulama, kaşların 2/3 dış kısmının kaldırılmasında da etkilidir ve bu özelliği nedeniylede bayanlar tarafından tercih edilmektedir. Botoks yüzün üst bölümünde ki kırışıklıkların giderilmsinde uygulanan yöntemler arasında hızla seçkin bir yere sahip olmuştur. Botoks anaerobik bir bakteri olan Clostridium Botulinum tarafından üretilen bir nörotoksindir.

Botoks sedece enjekte edilen kasa sinirler aracılığıyla gelen kasılma emri iletisini bloke ederek kasın geçici süre kasılmasını engeller. Yani felç eder bilgisi yanlıştır.

Uygulanması son derece basittir. Beş dakika içerisinde yapılır. Etkisi ise bir hafta içinde tam olarak görülür. İlk uygulamada etki süresi dört ay iken daha sonra ki uygulamalarda süre altı aya kadar çıkar.

Uygulama alanları alın, kaş arası, göz çevresindeki kazayağı dediğimiz çizgiler, üst dudak ve boyundaki çizgilerdir. Aynı zamanda koltuk altı, el ve ayakların terleme probleminde de tedavi amaçlı uygulamalar yapılabilir.

Botoks uygulamasını yaptıranlar genellikle anlaşılmasını istemezler. Bu yüzden doğal görüntüyü koruyacak şekilde kırışıklıkların yok olmasını sağlamak teknik olarak önem arz eder.

Botoks un bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Etkisi sadece uygulama bölgesiyle sınırlıdır, 24 saat içerisinde vücuttan atılır ve en önemlisi ise etkinin yani kaslardaki gevşeklik süresinin ortalama altı ay olmasıdır. Uygulama anında iğneye bağlı kızarıklıklar ise gündelik hayatta kullandığımız makyaj malzemeleriyle kolayca kapatılabilir. Etkisi geçtikten sonra Botoks’ u yeniletmenizde hiçbir sakınca yoktur ve herhangi bir sınırlama olmaksızın ömür boyu kullanabilirsiniz.

Botoks’ la ilgili en önemli konulardan biri de Botoks’ un belli bir kalitesi ve dozunun olmasıdır. Piyasada bazı Uzakdoğu ürünü ilaçlar olduğunu ve bunların çok ucuza, doktor olmayan kişiler tarafından yapıldığı duyulmaktadır. Botoks her ne kadar basit bir işlem gibi görünse de Botoks uygulayabilmek için muhakkak anatomi bilgisi gerekmektedir. bu nedenle sadece ve sadece bu işin uzmanı olan doktorlar tarafından uygulanmalıdır.

Son dönemde Botoks etkisine sahip olduğu söylenen pek çok krem ve benzeri ürün piyasada satılmaktadır. Botoks kesinlikle kremlere katılabilecek ve yüze sürülerek etki edecek bir madde değildir. Doğrudan kaslara enjekte edilmesi gerekirken, piyasada satılan bu kremler tamamen cilt yüzeyine uygulanır ve aynı oranda cilt yüzeyine çok kısa süreli etki eder. Dolayısıyla sadece yüzeysel ince cilt kırışıklıklarında etkili olabilir. Botoks ise dinamik kaslara bağlı derin kırışıklarda etkilidir. Bunlar da alındaki, göz çevresindeki, dudak ve boyundaki kırışıklıklardır. Kısacası, hiçbir krem Botoks’ un etkisini sağlayamaz.

Bu web sitesi, web deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır.