Bize Ulaşın
Vajina kanseri nedir?
Vajina kanseri, kadınları etkileyen nadir bir kanser türüdür. Vajina rahmi dış cinsel organlarla bağlayan esnek bir kas tüpüdür. Vajina, skuamöz hücreler adı verilen bir düz hücre tabakası ile kaplıdır. Bu hücre tabakasına epitel hücreleri tarafından oluşturulduğu için epitel de denir. Doğumda, bebek doğarken vajinadan geçer, bu nedenle vajina doğum kanalı olarak da bilinir.
Vajina kanseri kimlerde görülür?
Vajina kanseri 60 yaş ve üzeri kadınlarda daha sık görülür. Vakaların neredeyse yarısı 70 yaş ve üstü kadınlarda görülür. Vakaların sadece yaklaşık %15’i 40 yaşından küçük kadınlarda bulunur.
Vajina kanseri türleri nelerdir?
Vajinadaki farklı hücre türlerini etkileyen farklı vajinal kanser türleri vardır.
- Skuamöz hücreli karsinom: En sık görülen vajinal kanser türüdür. Skuamöz hücreli karsinom, tüm vakaların yaklaşık %70’ini oluşturur. Bu kanser vajinayı kaplayan hücrelerde başlar ve serviksin yakınında oluşur.
- Adenokarsinom: Bu kanser türü vajinadaki bez hücrelerinde başlar. Vajinal kanserin yaklaşık %15’ini oluşturur ve genellikle 50 yaş üstü kadınları etkiler. Berrak hücreli adenokarsinom istisnadır ve genellikle anne rahminde DES’ye maruz kalmış genç kadınları etkiler.
- Melanom : Vajinal kanserin daha nadir bir formu olup, tüm vakaların yaklaşık %9’unu oluşturur. Melanom genellikle vajinanın dış kısmında oluşur.
- Sarkom : Vakaların yaklaşık % 4’ünü oluşturan nadir bir vajinal kanser türü. Bu kanser türü yüzeyde değil vajinanın duvarlarında başlar. Farklı sarkom türleri vardır. Rabdomyosarkom en yaygın olanıdır ve çoğunlukla çocuklarda bulunur. Leiomyosarkom, 50 yaş üstü kadınlarda daha sık görülür.
Vajinal kansere ne sebep olur?
Sahip kadınlar human papilloma virüsü (HPV) daha muhtemel diğer kadınların bu nadir kanserine yakalanma daha vardır. Herpes simpleks virüsü ile enfekte olan kadınlar da vajinal kanser için daha yüksek risk altındadır.
Diğer bir risk faktörü rahim ağzı kanserine sahip olmaktır.
Sigara içmek bir kadının vajina kanseri riskini ikiye katlar.
Vajinal kanserin belirtileri nelerdir?
Vajinal kanser genellikle belirgin semptomlara sahip değildir, yani genellikle teşhis edildiği zaman ilerler. Bu nedenle, herhangi bir semptom fark edilmeden bazen vajinal ve serviks kanserini teşhis edebilen düzenli iyi kadın muayeneleri yaptırmak önemlidir.
Belirtiler şunları içerebilir:
- Menstrüasyonla ilgili olmayan, genellikle cinsel ilişkiden sonra vajinadan kanama
- İlişki sırasında ağrı
- Anormal vajinal akıntı
- Vajinada gözle görülür bir kitle
- Ağrılı idrara çıkma
- Kabızlık
- Pelvik ağrısı
İnvaziv vajinal kanserli 10 kadından 8’inde bu semptomlardan bir veya daha fazlası olsa da, çoğu zaman bu semptomların vajinal kanserden çok daha az ciddi olması muhtemeldir. Yine de, bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz, mümkün olan en kısa sürede doktorunuzu görmelisiniz.
Vajinal kanser nasıl teşhis edilir?
Doktorunuz belirtilerinizi sorarak muayenenize başlayacaktır. Daha sonra büyük olasılıkla size bir pelvik muayene , bir Pap testi ve bir vajinal biyopsi dahil olmak üzere birkaç test verilecektir . Bunların hepsi doktorunuzun ofisinde yapılabilir.
Pap testiniz vajina veya servikste anormal hücreler gösteriyorsa, kolposkopi adı verilen bir test yaptırmanız gerekecektir . Bu, doktorunuzun ofisinde de yapılabilir. Bu prosedürde doktorunuz serviks ve vajinayı incelemek ve anormal hücreler aramak için kolposkop adı verilen bir alet kullanacaktır. Ayrıca, hücrelerinizi laboratuvarda kanser açısından incelemek için biyopsi adı verilen bir doku örneği alacaktır.
Vajinal kanser nasıl tedavi edilir?
Vajinal kanser tedavisi hücre tipine, kanserin evresine (ne kadar ilerlemiş olduğuna) ve yaşınıza bağlıdır. Henüz çocuğu olmayan genç bir kadın, doğurganlığını korumak amacıyla farklı türde bir tedavi alabilir.
Doktorunuz sizin için en iyi tedavi planını belirleyecektir. Genel olarak, erken ilerlememiş kanser türleri ve kanser öncesi hücreler, lazer cerrahisi ve topikal tedavilerle tedavi edilebilir.
Vajinal kanser, tümörün vajinada ne kadar ilerlediğine, lenf bezlerine yayılıp yayılmadığına ve vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığına bağlı olarak üç şekilde evrelendirilir. Bu üç kategoriye T (tümör), N (düğümler) ve M ( metastaz yapmış veya yayılmış olsun) adı verilir.
İnvaziv veya ilerlemiş vajinal kanser genellikle radyasyon , cerrahi ve kemoterapi gerektirir . Çoğu zaman, üçü de doktorlarınız tarafından kanserinizin tedavisinde kullanılabilir.
Vajinal kanseri tedavi süreci nasıl ilerler
Vajinal kanser için prognozunuz, teşhis edildiği aşamaya bağlıdır. Erken evre vajinal kanserler sıklıkla başarılı bir şekilde tedavi edilebilir ve dolu bir hayata devam edebilirsiniz. Ulusal Sağlık Enstitüleri, erken aşamalar için genel olarak 5 yıllık bir hayatta kalma oranını %80 ila %90 arasında bildirmektedir.
Daha sonraki evre kanserlerin tedavisi daha zordur ve devam eden kemoterapi ve diğer tedavi seçenekleri gerektirebilir. Bu nedenle, kendinizi sağlıklı hissettiğinizde bile düzenli jinekolojik muayene yaptırmanız ve ilk belirtilerde tıbbi yardım almanız önemlidir.