Skip links

Endoskopi

Endoskopi Nedir?

Endoskopi, gastrointestinal endoskopi adıyla da bilinen yemek borusu, mide, onikiparmak bağırsağı ve kalın bağırsağın incelendiği tetkik yöntemlerinin genel adı.

Endoskopi Neden Yapılır?

Yemek borusu, onikiparmak bağırsağı ve mide hastalıklarından şüphelenilen durumlarda endoskopi işlemi yapılmaktadır. Ekşime, mide ağrısı, mide kanaması, ağıza acı su gelme, yutkunma da zorluk, şişkinlik veya hazımsızlık şikayeti olan hastalara endoskopi yapılması gereklidir.

Endoskopi Çeşitleri Nelerdir?

  • Özofagogastroduodenoskopi (Üst GİS Endoskopisi)
  • Kolonoskopi (Alt Gastrointestinal Sistem Endoskopisi)
  • Çift Balonlu Enteroskopi
  • Kapsül Endoskopi
  • Endoskopik Retrograd Kolanjiyo Pankreatografi (ERCP)
  • Kromoendoskopi
  • Dar Bant Görüntüleme (NBI)
  • Endoskopik Ultrason (EUS)

Endoskopi Nasıl Yapılır?

Endoskopi işlemi sedasyonla birlikte kolay uygulanan bir işlemdir. Endoskopi işlemi ağız yoluyla girilerek mide ve mide duvarına ya da makat yoluyla girilerek kalın bağırsaklara bakılması işlemidir. Bu işlemler hastanın bulgularına ve yapılacak işleme bağlı olarak 10 dakika ile 30 dakika arasında değişiklik gösterebiliyor.

Endoskopi Öncesi Hazırlık

Endoskopi işlemi yapılacak olan hastalara bir önceki gece saat 12’den sonra bir şey yiyip içmemesi önerilir. Özellikle mide için yapılan endoskopi işlemi için hastanın aç olması oldukça önemlidir.

Endoskopi Sonrası Yapılması Gerekenler

Endoskopi sonrasında 2 saat bir şey yenilip içilmemesi önerilmektedir. Bu endoskopi sonrasında oluşabilecek mide bulantısı ve kusmanın önüne geçecektir. 2 saat sonrasında ise beslenmeye sıvı olarak başlamanız önerilmektedir.

Endoskopi Sonrası Şikayetler

Endoskopi sonrasında mide bulantısı, boğaz ağrısı olabilir. Bu şikayetler endoskopiden birkaç saat sonra geçecektir. Ancak işlemden sonra şiddetli bir mide yanması, karın ağrısı, nefes almakta zorluk, kan gelmesi gibi bir durum olursa mutlaka hekime danışmak gerekir.

Endoskopi can acıtır mı?

Özel bir durum olmadığı takdirde işlem sedasyon altında yapılır. Endoskopi işlemi sadece 10 dakika süren, acısız, ağrısız bir işlemdir. Endoskopik uygulamalar sadece görüntüleme ve tanı için değil, tedavi aracı olarak da kullanılabilir.

Endoskopi yapılırken hasta uyutulur mu?

Endoskopi işlemi hafif uyutularak (sdasyon) yapıldığı için hasta işlem sırasında herhangi bir şey hissetmez, ağrı duymaz. Bu nedenle hastaların bu işlemden korkmalarını gerektirecek bir durum söz konusu değildir.

Bahçeşehir Loca Tıp Merkezi,sağlıklı yarınlarınız için burada.

Bu web sitesi, web deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır.